joi, 2 iulie 2015

Sacrificii printre lacrimi si bucurii pentru "badantele" românce

Notă informativă: "Badantă" înseamnă îngrijitoare româncă din Italia. Articolul este valabil pentru toate româncele din Europa care au această ocupaţie, aceea de îngrijitoare.Până ca frontierele țării să se deschidă, au plecat oricum din țara lor. S-au descurcat. Românul e inventiv și nu se împiedică. Iar femeile din România merită bucuria maximă, ca premiu al vieții. Nu le-a fost deloc ușor. Astăzi, în cel mai amplu arc peste timp, multe din ele și-au găsit un alt rost, prin străinătăți, altele doresc să se întoarcă acasă iar unele și-au întemeiat familii, acolo unde s-au dus, ca să poată avea o viață decentă.


Nu le-a fost însă ușor. Inclusiv femeile care au trecut de vârsta a doua muncesc și astăzi, pentru bătrâni sau rudele lor, rude deseori puturoase și comode. Căci nu e deloc ușor să ai grijă de un bătrân, să îl ștergi la fund, să îl ridici, să înduri mirosul de fecale, să-l plimbi și să mai înduri și lucruri neprevăzute. 
Tinere și nu numai naive au nimerit în rețele de proxeneți, altele s-au prostituat măcar vremelnic și ciudat, nimeni nu le arată cu degetul în România. Într-o căutare continuă, până la disperare, româncele au strâns puternic din pumni și dinți, izbutind să se ajute pe ele și propriile familii. Școala, educația, creșterea, în statul român, au devenit un lux astfel că, îndemnate de interes îndreptățit dar și de forța lor de a face orice ca să fie bine, au plecat departe, de casă, de copii, nepoți.

  Badantele românce sunt unice în Europa cel puțin. Ele fac totul: au grijă de bătrâni, handicapați, fac curățenie, spală, gătesc și uneori îndură și umilințe de ordin sexual de la câte un obsedat, numai să treacă odată totul și să fie liniște și măcar puțină bunăstare în familie.
Unele din ele au fost ucise. Poate că nimeni nu le-a pus lumânarea la cap la ultima suflare și copiii lor, niciodată nu vor afla adevărul despre chinurile mamelor ca să aibă ei cu ce să crească frumos. Acum, poate că au probleme grave de sănătate și ele dar nu se lasă. Nu au încotro sau se încăpățânează să dea lecții de viață până și celor ce le-au angajat. Au până și cultură deseori cu mult peste străinii care de multe ori nu știu nici unde e România pe hartă sau că ficatul e în dreapta nu în locul inimi :))

Dar au avut parte până la urmă, ușor, ușor, de realizări. După ce au plâns neîncetat. După ce au fost calul de bătaie al străinilor, după ce au parcurs cândva, până să dispară necesitatea vizelor, sute sau mii de kilometri pe jos ori în camioane, ascunse ca șobolanii cu tot soiul de alți emigranți la un loc. Da, amintirile sunt multe și fiecare badantă are câte o poveste de viață dramatică. Badantele românce au reușit mereu peste mări și țări. Însă cu câte așteptări și suferințe deșarte, cu câte îndurate și adunate, cu câte nevrute și neștiute...au dat și peste oameni de caracter...și apoi au pășit mai departe pe drumul lor, puternice.
Badantele românce au rămas și astăzi o enigmă a forței ce o au. Din puținul acela, câștigat, închise cu anii în casele conților sau familiilor de bani gata, au trimis milioane și milioane de euro în România, ajutând nu doar rudele și prietenii dar și țara lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu