luni, 6 iulie 2015

Grecia a spus NU! Poporul grec pune piciorul în prag Europei. Analiză

Rezultatul final al referendumului care a avut loc în Grecia ieri, a confirmat victoria clară a celor care nu au fost de acord cu măsurile de austeritate impuse de creditori. Pentru NU  au votat 61,31% din cei chemaţi la urne. Pentru DA măsurilor de austeritate au votat 38,69%.
Ieşirea Greciei din zona euro este însă incertă pe moment, întoarcerea la moneda naţională, drahma, zguduie din temelii întreaga Europă şi chiar mai mult. Germania ar putea pierde peste 14 miliarde de euro, de exemplu, informaţie oferită de Bundesbank.

BCR, cea mai mare bancă din România, a întrerupt deja pe moment trazacţiile schimbului valutar prin serviciul de internet banking.
Primul ministru al Greciei cere creditorilor reeşalonarea datoriei externe şi declară că doreşte să se ajungă la noi acorduri.
Facilităţile fiscale din Grecia sunt extrem de permisive, agricultorii nu sunt impozitaţi, există multe servicii gratuite şi avantaje în sistemul de învăţământ iar preţurile din ţara elenă sunt uneori mai mici şi ca în România.

Fondul Monetar Internaţional a primit o lovitură sau un gest de totală neîncredere din partea poporului grec dar şi Uniunea Europeană, care probabil va trebui să îşi reconsidere strategia faţă de ţările aflate în impas, cum este şi Grecia.
Statul grec are datorie externă de peste 320 de miliarde de euro. Unul din motivele acestei datorii record este cheltuiala nesăbuită a unei părţi din împrumuturi, lipsa investiţiilor. Alt motiv este redirecţionarea către bănci europene a sumelor împrumutate, ceea ce iar dă de gândit.
Dar cea mai mare greşeală nu aparţine grecilor ci FMI, spun unii specialişti în economie. Fondul Monetar Internaţional a împrumutat cu multe miliarde de euro Grecia fără să existe un fundament, o garanţie sigură că banii vor putea fi înapoiaţi. Se poate spune că FMI a acordat statului grec împrumuturi mari fără acoperire. Iar acum vor banii înapoi, cu dobândă cu tot.

Grecia e situată geo-strategic foarte bine iar Europa nu se poate lipsi de ea. Există proiecte de anvergură care direcţionează sau pot redirecţiona resurse naturale necesare Occidentului, cum ar fi petrolul sau gazele naturale.
Guvernul de extremă dreapta condus de Tsipras, este clar împotriva măsurilor de austeritate iar acum are şi girul consultativ al poporului grec, rezultat în urma referendumului.
Un alt motiv la fel de important al situaţiei din Grecia este şi absenţa unor măsuri de ordin fiscal. Li se adaugă lipsa eficienţei economiei naţionale, care nu e productivă. Cu prea  multe taxe lipsă dar şi facilităţi acordate inclusiv bugetarilor, statul grec va fi probabil obligat să adopte unele măsuri nepopulare pentru a  putea obţine noi acorduri de împrumut sau pentru a aduce economia din nou pe linia de plutire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu