marți, 7 iulie 2015

Mină din România, cumpărată pe 1 euro de o companie britanică, plus datoriile

Procedeul cu vânzarea unei companii cu 1 euro, funcţionează şi în anul 2015. Despre ce este vorba, mai exact? Ei bine, societatea numită Societatea Vast Resources în registrată după datele oficiale în Marea Britanie, a cumpărat o participaţie în procent de 59,1% din compania Sinarom Mining Group. Aceasta din urmă deţine o mină polimetalică în judeţul Suceava: Mina Mănăila.

Tranzacţia are loc cu preţul de 1 euro însă şi preluarea unei datorii ridicate, în valoare de 724 000 dolari. Agenţia Naţională pentru Resurse Naturale indică o rezervă de 1,8 milioane tone ale minei, motiv pentru care Vast Resources crede că productivitatea poate creşte pe termen scurt.
Societatea britanică mai are de obţinut anumite documente adică garanţii din partea guvernului României. Vast Resources mai deţine mina Băiţa Bihor, unde metalele exploatate sunt cuprul, argintul, zincul, aurul, molibdenul. În partea a doua a acestui an aici se preconizează că producţia va fi reluată.
Mina Mănăila completează astfel  achiziţiile societăţii britanice, pe lângă altele deţinute cum ar fi o mină în Zimbagwe sau alte investiţii în Zambia.
Pe vremuri, Mănăila a aparţinut  MinBucovina SA Vatra Dornei pentru ca în anul 2011 să fie exploatată de acţionari chinezi prin intermediul unei firme româneşti, ea aflându-se încă din 2008 în faliment. Cu toate acestea, cuprul şi valoarea zăcămintelor au dus la situaţia de astăzi, când de această dată britanicii sunt cei care deţin mai nou pachetul majoritar şi se arată interesaţi dar şi optimişti.
(Sursa foto: Evenimentul regional al  Moldovei)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu