marți, 14 iulie 2015

Torino: Italia i-a provocat unui român încurcătura vieții, dublu codice fiscal și asta nu e tot

Când vrei să te integrezi ca român cinstit, bineintenționat și-n altă țară, de obicei nu îți faci probleme de legalitate sau încălcări ale legii. Dar ce te faci când tocmai o instituție publică a unui stat provoacă încurcături doar pentru că un funcționar nu a știut să citească atent un nume? Mai mult, acesta e convins că o literă în plus e o minciună deși buletinul omului spune negru pe alb altceva.

Vorbim despre domnul Ioan Pop, care trăiește în Torino. Omul a venit în peninsulă cu intenții bune, să muncească, apoi să investească, chiar să creeze locuri de muncă.

Ca orice cetățean responsabil, Ioan Pop s-a prezentat la instituția de unde trebuia să primească codicele fiscal, în Italia i se spune Agenzia delle Entrate, nu mai detaliem, pentru a nu plictisi cititorii, oricum un loc unde vii prima oară cum ajungi în Italia pentru a fi luat în evidență, printre alte documente și acte care se pot face inclusiv ca rezident.
Ioan Pop s-a izbit la agenție de o problemă uimitoare: I s-a spus că are deja codice fiscal și că nu mai e nevoie de altul. În realitate, un alt Ioan, dar Popa și nu Pop, de la Roma, avea acel codice. Culmea e că datele coincideau, referitor la ziua de naștere sau lună chiar și anul.
Funcționarul de la agenție nici nu a vrut să audă că de fapt e vorba de un nume diferit, cu o literă în plus. Lui i s-a părut că e deja înregistrat domnul Pop, confundându-l copilărește cu celălalt român, Popa. Așa că Ioan Pop nu a primit codicele fiscal pe motiv că îl are deja, lucru fals.
Până și poliția italiană s-a scărpinat în cap și a dat dreptate conaționalului nostru de la Torino dar tot degeaba. Italienii și-au pasat problema de la unii la alții iar Consulatul României de la Torino, sesizat de Ioan Pop, nu a rezolvat mare lucru cu toate că pe data de 23.03.2015, a emis un răspuns cu nr 940 semnat de Consului General Tiberiu-Mugurel Dinu din care reiese că totuși problema s-ar fi rezolvat ( Vezi facsimil alăturat, foto)

Dar cine este Ioan Pop, românul încurcat să trăiască liniștit de către instituții ale statului italian? Domnia sa este maramureșean de origine, care mai apoi a trăit la Arad. Ulterior, a ajuns în Italia la Torino unde a început calvarul mai sus descris și la care nici nu s-a gândit vreodată.
La momentul anului 2010, a cumpărat un magazin cu prețul de 40 000 de euro pentru ca în același an, la diferență mică de timp, să mai deschidă un altul. Omul s-a prezentat din nou la Agenzia delle Entrate și a primit un codice nou fiscal. Problema e că trebuia pe număr să i se schimbe la final cifra 2. Tot nu a fost bine, așa că a vândut un magazin abia deschis și pe următorul în 2011.
Marea încurcătură a continuat. Ioan Pop a primit rezidență pe vechiul codice, asemănător cu al lui Ioan Popa din Roma. Nu a putut să facă împrumut la bancă, deși se străduiește de 5 ani, să se angajeze, nici să efectueze transferuri online de bani sau să își deschidă cont bancar. Reamintim că noi scriem din relatările domnului Pop, cu care Presa Diasporei a discutat direct.

În acest moment, Ioan Pop din Torino este în continuare confundat cu Ioan Popa de la Roma. Interesant e că Ioan Popa, posesorul primului codice acordat de 2 ori, nu a fost identificat în România prin evidențe. Tot în acest moment, credem că este momentul ca ambasada României la Roma sau consulatul de pe raza orașului Torino, să se implice mai mult pentru a rezolva problema acestui om.
Altă încurcătură: poliția l-a găsit pe Ioan Pop cu rezidența la Milano, unde el nici nu a fost vreodată, culmea.
Domnul Ioan Pop va acționa în justiție instituția publică italiană care i-a făcut toate aceste încurcături, deja a discutat cu Avocat profesor dr. Florin Ciutacu, celebrul apărător care deja mai are un client din diaspora, de la Londra, care a dat postul de televiziune pro Tv în judecată.
Să sperăm că domnul Pop își va găsi dreptatea iar autoritățile MAE din Italia ori cele italiene competente se vor implica pentru a evita pe viitor asemenea cazuri dar și pentru a rezolva problema domnului Pop. Până una-alta, justiția a fost chemată în ajutor, ca soluție. Urmăriți cele 2 facsimiluri de mai jos, foto, în legătură cu problema abordată în acest articol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu