luni, 7 decembrie 2015

San Dona di Piave: Sâmbătă a fost un regal pe cinste al românilor și artiștilor


Ocazionat de Festa San Nicola, ( festa- sărbătoare) spectacolul care a avut loc la Auditorium Leonardo da Vinci din orașul italian San Dona di Piave a oferit sutelor de români dar și italieni prezenți o seară de excepție. Virtuozitatea dansatorilor români, de la cei mici, până către tineri și oameni maturi, a făcut ca scena să tremure la propriu sub o suită de dansuri extraordinare care au încântat publicul.

Oameni care muncesc în străinătate, de dimineața până seara, fără să fie angajați la vreun institut profesionist, au muncit din răsputeri în repetiții fără de sfârșit vreme de cel puțin trei luni sacrificându-și necondiționat singura zi liberă. Iar rezultatele s-au văzut: Evoluția românilor de toate vârstele a provocat ropote prelungite de aplauze pe parcursul a peste două ore intense și încântătoare.
Organizatorii s-au întrecut și ei prin numeroasele surprize oferite. Două dintre ele au făcut deliciul publicului: Recitalul susținut de către îndrăgitul cantautor Ducu Bertzi și cadourile oferite la finalul spectacolului de Moș Crăciun, TUTUROR  copiilor din sală începând cu cei de pe scenă. Eforturi inimaginabile de muncă, repetiție și mai ales financiare!!! 
E foarte greu să susții asemenea lucruri, să faci o muncă de împachetare, scenografie și dăruire a câte unui mic cadou la sute de copii. Asociația Culturalo- Română DECEBAL-TRAIAN, a demonstrat încă o dată, prin președintele Daniel Săboanu și echipa care l-a ajutat, că este una dintre cele mai puternice din Italia. Domnul Săboanu a arătat ca întotdeauna respect invitaților de marcă dar și publicului. Rând pe rând au vorbit celor prezenți domnul Cosmin Dumitrescu, Consul General al României de la Trieste, structură MAE care a fost și co-organizator al evenimentului. Acesta a reamintit despre valorile românești tradiționale dar și despre victimele incendiului de la Colectiv ori de cei pieriți în atentatele de la Paris, motiv pentru care a propus și s-a ținut un moment de reculegere în memoria victimelor.
Primarul din San Dona a apreciat la rându-i eforturile de integrare și bună conviețuire a românilor, reamintind despre venețianca pierită în Paris în timpul atentatelor și apoi, a vorbit frumos tuturor spunând în românește mulțumesc sau Crăciun Fericit.

După ce alți invitați au vorbit câte puțin pe scenă, a început spectacolul propriu zis. Cantautorul Ducu Bertzi, la fel de modest și simplu, a cântat o suită de colinde frumoase apoi în partea a doua a programului a interpretat cântecele preferate și cunoscute de public.
Și au sosit dansatorii, au sosit Colindătorii, au arătat de la mic la mare scene de teatru, dansuri tradiționale, Plugușorul și multe altele. S-a văzut munca instructorului și implicarea celor care au evoluat, lumea chiar începea să se întrebe în sală cum de nu obosește niciunul. Dansurile au fost dinamice, cu elemente de reală virtuozitate. ROMÂNII  au făcut o demonstrație extraordinară de talent și pricepere.

Către final, Moș Crăciun a sosit din spatele sălii cu sacul plin de daruri pentru micuți și sub interpretarea magistrală a cântărețului Ducu Berzi.
De apreciat am mai adăuga și deschiderea domnului Daniel Săboanu către unii invitați, mai ales pentru dl. Robert Răducescu sosit din Lombardia de la Bergamo care a oferit câteva diplome de excelență dar și față de minunatele fete sosite din Veneția sau Padova, care au putut să își promoveze materialele unui proiect european inițiat în Bruxelles foarte emoțional și frumos, OAMENII DE ACASĂ, un program de sprijin al bătrînilor din România dar și al altor categorii pe vârste de persoane care au nevoie de ajutorul comunității.
La final, am putea spune că parcă și acum ne pare rău că s-a terminat acea seară deosebită însă, la anul totul se va repeta și probabil că din nou cu surprize plăcute și noi,echipa portalului românilor din Italia, Presa Diasporei, vom fi prezenți. Vizualizați mai jos alte fotografii din timpul evenimentului și mulțumim domnului Robert Răducescu pentru oferirea acestora cu toată amabilitatea.

2 comentarii:

  1. Mulțumesc Adi pentru acest articol frumos, țin să precizez că fără echipa din spate eu sunt nimic și dacă nu aveam un maestru ca și Gabi Boglis care a ideat și așezat programul, ba mai mult ne-a învățat pe noi afoni să cântăm sigur nu am fi reușit. Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc Adi pentru acest articol frumos, țin să precizez că fără echipa din spate eu sunt nimic și dacă nu aveam un maestru ca și Gabi Boglis care a ideat și așezat programul, ba mai mult ne-a învățat pe noi afoni să cântăm sigur nu am fi reușit. Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere