luni, 4 ianuarie 2016

"URIAȘUL 160 " DIN MORENI, REÎNVIAT ÎN ITALIA. Scriitorul Adrian Melicovici tot mai citit


Două edituri italiene s-au bătut pentru un roman scris de un scriitor român. Câștig de cauză a avut editura Espressioni di Marca Aperta

Un număr de 21 de capitole alcătuiesc noul roman al scriitorului român rezident în Italia, Adrian Melicovici. Romanul se numește "Secretul uriașului 160". Este a șaptea carte publicată din 6 titluri. Dacă în România interesul nu a fost cel scontat, iată că italienii s-au arătat impresionați de subiectul cărții și au ținut neapărat să înceapă să investească în ea.
Editorul de la Espressioni di Marca Aperta, în fapt acționarul majoritar al revistei Marca Aperta, pe care o distribuie lunar de 15 ani, este Mario Fontana. Tot el a semnat și prefața acestui roman. Ceea ce atrage atenția, este faptul că italienii au vrut să scoată întâi un tiraj în limba română, limitat, în semn de respect atât față de autorul român cât și față de conaționalii noștri, mai ales față de locuitorii orașului Moreni, locul acțiunii din carte.
Ambiția editurii italiene nu se oprește aici. Ea intenționează să scoată un tiraj amplu cel mai devreme în primăvara anului următor, respectiv 2016, dar într-o versiune italiană a cărții cu o țintă de minim 10 000 exemplare. Cititorii italieni dar și comunitățile de români din Italia vor avea la dispoziție câteva zeci de librării la acel moment de unde să o poată procura. Cea apărută acum în limba română poate fi achiziționată direct de la editură prin comandă online pe adresa de e-mail scrivici@marcaaperta.it sau de la autor care poate oferi mai multe detalii pe profilul său de Facebook, la adresa facebook.com/adi.melicovici sau pe blogul său personal, melicovici.wordpress.com.
Acest roman este inspirat dintr-un fapt real care s-a petrecut în perioada interbelică, adică în secolul trecut, între anii 1929 și toamna lui 1931. Un erou american, Miron Kinley, sosește din Oklahoma, vale a tornadelor ucigătoare și respectiv orașul Tulsa, așezat de un trib indian în anii 1800 pe cursul fluviului Arkansas, tocmai pe meleagurile românești. Inginerul, un pionier al stingerii incendiilor petroliere, va încerca să stingă un uriaș de flăcări devenit invincibil și înalt chiar de un kilometru la un moment dat.
"Secretul Uriașului 160", este un roman de epocă. De la viața oamenilor din Americaaflată sub prohibiție cititorul va ajunge pe plaiurile mioritice ale satului Moreni, de pe Cricovul Dulce. Țuica românească îl dă gata pe Kinley care îl confundă cu whisky-ul și e gata-gata să se prindă-n hora românească care-i aduce aminte de western swing pe departe. Citeşte mai departe pe sursa ro.blastingnews.com

3 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Suntem foarte serioşi!!! În martie deja scriitorul va avea o lansare la Bruxelles. Iar din primăvară sute de librării italiene vor avea în vitrine această carte formidabilă. Echipa

      Ștergere
  2. GabiTudor, nu înțeleg ce ai vrut să spui cu acele cuvinte. Cred că ai comentat aici din greșeală. Nici măcar nu ai citit cartea, altfel nu se explică. Ei, bine, eu am citit-o. Secretul Uriașului 160 este un roman clasic al scriitorului Adrian Melicovici, ce a apărut (de curând) în Italia. Acțiunea romanului este inspirată dintr-un fapt real și anume cel mai mare incendiu industrial din istoria lumii, ce a durat aproape trei ani, la Moreni (orașul natal al scriitorului), pe platoul Țuicani, între anii 1929-1931. Personajele principale sunt reale, cum ar fi Miron Kinley, cel ce a fost chemat tocmai din America de către autoritățile deznădăjduite, ce nu reușeau să stăvilească sub niciun chip teribila erupție petrolieră. Autorul îmbină realitatea de atunci cu povești și personaje fictive, anume create pentru a scoate în evidență frumusețea obiceiurilor românești. Lupta oamenilor cu flăcările, tornadele teribile din Oklahoma, America, sau alte elemente reale ce provin din istoria acelor timpuri întregesc tabloul acestei cărți excepționale. Odată începută lectura, această carte nu te mai lasă până nu o parcurgi până la final, într-atât de captivantă este! Eu am citit-o în câteva ore.

    RăspundețiȘtergere