11 februarie 2016 este ziua când frumuseţea spirituală a poetei Maria Şarpe se va revărsa ca un evantai al culturii contemporane româneşti, aducător de poezie sub forma versurilor-talisman, aprofundate şi aşternute între două volume unice, care deja au fost lecturate de nenumăraţi conaţionali din diaspora românească.
Cine este Maria Şarpe? Pentru criticii literari cunoscători şi oneşti în concluzii şi analize, ea reprezintă noul val care aduce încântare romanticilor, odă iubirii şi un omagiu transpus în cuvinte-versuri pentru orice iubitor de frumos.
Chiar ea a spus într-un interviu relevant pentru site-ul chihaiadumitru.ro că, cităm, " Asta-i una dintre întrebările de care fug mereu. Nu știu dacă mă cunosc atât de bine încât să pot răspunde, însă mă voi strădui. Cred că sunt un om plin, plin de trăiri explozive, un om care nu se complace în a exista, care nu face compromisuri, care vrea totul sau nimic, un om pentru care nu există gri, ci doar alb sau negru. Sunt fiica unei mame, sora unui singur frate și femeia unui singur bărbat.".
Maria e verticală în opinii despre lume şi viaţă, actuala umanitate fiind ţinta unor aprecieri deloc reţinute ale omului care spune adevărul din iubirea faţă de semeni. Recunoaşte că este o visătoare şi "de modă veche". Generozitatea Mariei pleacă spre ceilalţi sub forma propriei sale poeziei, acea parte importantă din ea şi pentru ea.
Răspunsurile sale, vin ca o preîntâmpinare de întrebări nici măcar nerostite. Pare un amalgam dar nu e. Poţi crede că e un amestec de melancolie cu observarea cerebrală intrinsecă a neantului care nu-i deloc neant. Pentru ea, "nimic" nu există, doar timpul şi spaţiul trăirii sale care trebuiesc inevitabil folosite. Simple şi totuşi complexe, versurile Mariei Şarpe te dumiresc ce este viaţa şi visul. Trăirea şi clipa. Armonia şi fidelitatea într-o iubire reală. Neprevăzutul soseşte la curiozităţi nevinovate ale celor care pot să-i descoase gândurile. Şi ea ar putea răspunde prin propria creaţie:
"El, înconjurul lumii/ Eu, următoarea aventură/ Noi, misterul timpului/ Împăturit în liniştea minţii mele". Şi e linişte. Cea mai frumoasă linişte. Prin "Desăvârşire" şi "plantaţia secundelor tale", Maria Şarpe te poartă spre "Răsărit" şi astfel poţi ajunge în "Răsărit" şi cele "Nouă ceruri". Iar dacă toate acestea trebuiau să poarte un nume, ele au alcătuit volumul ei, primul, numit sugestiv "Miraje".
Dar poeta Maria Şarpe a mai publicat un volum. Dacă primul a fost tradus de prietenul poet naţional din Spania, Pere Bessso, în limba catalană, de această dată, cel de al doilea, "Carisma iubirii", aurelozează o ascendenţă poetică evidentă. Vorbim deci despre două prime volume de versuri, primul fiind bilingv. Două nestemate literare care duc şi în graiul altor popoare mesajul iubirii şi al înţelegerii ce este, ce va să fie şi al efectului-cauză numit poezia Maria Şarpe.
Ea revine în România din Olanda, ţara unde trăieşte acum şi lansează ultimul său volum alături de "Mirage" pe 11 februarie 2016 la Biblioteca Judeteana «Alexandru si Aristia Aman» din Craiova, oraşul natal al poetei, începând cu ora 18.00. Invitati la acest eveniment vor fi Liliana Hinoveanu, poet si realizator radio, Nicolae Marinescu, director al editurii Aius si realizatorul tv Traian Barbulescu. Accesul la eveniment se va face pe baza de invitatie. Adresa la care se poate solicita invitatia este (invitatie.lansare@gmail.com).
Volumul de versuri bilingv romana-catalana Mirage/Miratge scris impreuna cu poetul national spaniol Pere Besso a mai fost lansat la Institutul Cultural Român din Paris (Franţa), Casa de la Dona-primaria Mislata Valencia (Spania), Freiburg (Germania) şi Bruxelles (Belgia). Volumul de versuri "Carisma Iubirii" va fi la prima lansare.
Dar nu ne putem opri aici fără să ne amintim de măcar una dintre bătăliile interioare ale poetei Mariei Şarpe, remarcată chiar de ea şi în stilul personal, astfel, unde înţelegem cum "Vine timpul": "Ajunge îngerul timpului/aripilor căzute"...după care descoperim "Prima lumină".
Pentru cei care o vor cunoaşte pe frumoasa poetă-revelaţie, Maria Şarpe, la Craiova, va fi o încântare. Până la urmă, puţină rază de soare poetică face bine oricărui suflet.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu