Printre autorii care au impresionat publicul italian la Pordenone, a fost prezentă şi poeta Aura Christi, o româncă ce duce mai departe în chip merituos cultura română. Dealtfel, ea nu uită niciodată să vorbească despre marile nume care au făcut istorie în cultura clasică românească, în creaţie, în artă şi nu numai.
Aura Christi a prezentat poeziile sale, citind câteva dintre ele inclusiv în Pordenone, mai întâi. Apoi, spre amiază, a fost prezentă şi la Sacile, unde prin implicarea cu care ne-a obişnuit deja, Asociaţia G. Enescu condusă de prof. Carina Cesa Sava, a avut loc un eveniment cultural de înaltă ţinută.
Aura Christi a recitat din creaţiile sale poetice şi ele au şi fost recitite în limba italiană de către Maria Pop, în fapt, traducătoarea poeziilor sale.
Versurile Aurei Christi sunt sensibile şi însumează sentimentul trăirii, valorilor cultural-spirituale care ne reprezintă pe noi, românii ca şi iubirea umană ori cea faţă de Dumnezeu, credinţa, în fapt. Dealtfel, poeziile sale adunate laolaltă, reprezintă un poem grandios, dădător de speranţă, linişte, putere şi mai ales înţelepciune. Aura Christi este un om simplu şi complex totodată. Se miră şi ea uneori de curentul literar care-i este atribuit însă nu o interesează vreo încadrare, adică postmodernismul sau clasicismul. Ea scrie, trăieşte, iubeşte viaţa şi se regăseşte în fiecare vers felul său de a fi. Toată poezia ei este de fapt şi propria-i oglindă. Cine ştie să le înţeleagă, atunci o va percepe şi mai bine nu doar ca poet dar şi ca om. Un om minunat care a oferit prilejul unor momente frumoase pentru comunitatea de români din Pordenone sau Sacile dar şi pentru italieni.
Dacă la Palazzo Gregoris din Pordenone a avut un discurs ce se dorea odihnitor, fiind şi altă oră a zilei, în schimb la Sacile s-a transformat într-o relaxare totală, pentru asistenţă, unde pasiunea, concentrarea şi sinceritatea unei vieţi dedicate creaţiei literare au ieşit şi mai frumos în relief.
Un aport deosebit l-a avut inclusiv Asociaţia G. Enescu din Sacile, gazdă şi organizator de după amiaza, după Pordenone şi mai ales neobosita doamnă Carina Cesa Sava care ne-a obişnuit deja să asistăm la momente frumoase, pline de cultură, artă, cunoaştere organizate de ambiţioasa asociaţie pe care o conduce. În Sacile, la Presso il Centro Zanca, sala Brugnacca, au fost prezenţi nu doar aceiaşi oameni frumoşi ai Asociaţiei G. Enescu, singura din nord-estul Italiei care organizează multiple evenimente cu adevărat interculturale ci şi invitaţi de marcă, din partea Institutului Cultural Român de la Veneţia, extrem de activ, prin persoanele doamnei Aurora Firta, a domnului Mihai Stan, tot de la ICR Veneţia. Din partea Editurii Redivivus a participat şi a şi deschis ambele prezentări, de la Pordenone şi Sacile, Claudia Bolboceanu, o colaboratoare a Centrului Cultural de la Milano ca şi Maria pop, cititoarea poeziilor în limba italiană ca şi traducătoarea acestora, de asemenea o colaboratoare importantă a Centrului Cultural Milano.
Aura Christi este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Uniunii Scriitorilor din Moldova şi este născută la Chişinău. Creaţia sa este deja extrem de tradusă cum ar fi în Italia, Germania, Franţa, Belgia, Suedia, Rusia, SUA, Albania. Este şi romancier, nu numai poet ca şi eseist. A debutat în 23 octombrie 1983 în Tinerimea Moldovei iar în anul 1993 şi-a redobândit cetăţenia română. Este şi redactor-şef al revistei Contemporanul.
Din volumele sale de poezie reamintim De partea cealaltă a umbrei, 1993;
Împotriva Mea, 1995; Ceremonia Orbirii, 1996; Valea Regilor, 1996; Ultimul zid, 1999; Elegii Nordice, 2002; Grădini austere, 2010; Sfera frigului, 201.
Cărţile de eseuri sunt Fragmente de ființă, 1998; Labirintul exilului, 2000, 2005; Celălalt versant, 2005; Religia viului, 2007; Trei mii de semne, 2007; Exerciții de destin, 2007; Foamea de a fi, 2010; Nietzsche și Marea Amiază, 2011, Dostoievski - Nietzsche. Elogiul suferinței, 2013. ( Wikipedia.org).
Dintre romanele sale amintim Tetralogia Vulturi de noapte: Sculptorul, vol. I, 2001, 2004; Noaptea străinului, vol. II, 2004; Marile jocuri, vol. III, 2006; Zăpada mieilor, vol. IV, 2007; Casa din întuneric, 2008; Cercul sălbatic, 2010.
Este o autoare recunoscută în concluzie în plan intern şi internaţional, nume de referinţă făcând aprecieri critice de mare anvergură, în sens pozitiv, desigur, la adresa Aurei Christi. Un simplu articol nu ajunge pentru a-i enumera toate reuşitele carierei sale, motiv pentru care încheiem cu câteva anumerări ale premiilor primite de ea şi meritate, totodată: Premiul pentru poezie al Ministerului Culturii, 1993;
● Premiul pentru poezie al Academiei Române, 1996;
● Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor și al Editurii Vinea, 1997;
● Premiul pentru eseu al Uniunii Scriitorilor din Moldova, 1998;
● Premiul pentru poezie „Ion Șiugariu”, 1999;
● Premiul pentru roman al revistei Tomis și al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor, Sculptorul, 2001;
● Premiul pentru poezie al revistei Antares, 2003;
● Premiul pentru roman al revistei Convorbiri literare, Noaptea străinului, 2004;
● Premiul „Autorul anului”, decernat de Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România, 2007;
● Premiul pentru roman al revistei Poesis, Casa din întuneric, 2008
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu