miercuri, 24 februarie 2016

Dragobetele, adevărata zi a iubirii la români şi nu numai. Tradiţii, obiceiuri


Dragobetele, sărbătoare populară autohtonă, specifică îndeosebi zonei de sud a ţării (Oltenia, Muntenia şi parţial Dobrogea) are dată fixă de celebrare în fiecare localitate, dar variabilă de la o regiune la alta, fie la 24 sau 28 februarie, fie la 1 sau 25 martie. Tot în funcţie de regiune, sărbătoarea este cunoscută şi sub numele de ''Cap de primăvară'', ''Sântion de primăvară'', ''Ioan Dragobete'', ''Drăgostiţele'', ''Logodna sau însoţitul paserilor''. 
Data de 24 februarie nu a fost aleasă întâmplător. Este ziua care marchează începutul anului agricol, momentul în care întreaga natură renaşte, păsările îşi caută cuiburi şi, după unele credinţe populare, ursul iese din bârlog. Odată cu natura, reînvia şi iubirea, iar Dragobetele era ziua în care întreaga suflare sărbătorea înnoirea firii şi se pregătea pentru venirea primăverii. 

vineri, 5 februarie 2016

În atenţia doamnei Monica Macovei legat de titulatura "România Ta"



Adresăm o invitaţie doamnei europarlamentar Monica Macovei, preşedintele partidului M 10, să vizualizeze pagina de pe Facebook cu aceeaşi denumire, interculturală. Prin urmare, e nepotrivit şi probabil imoral ca alianţa politică pe care intenţionează să o formeze purtând exact aceeaşi denumire să se numească tot "România Ta". 
Pagina are deja o oarecare vechime şi este un efect al expediţiei&proiect intercultural românesc, "Speranţa Unui Vis" de promovare a românilor de pretutindeni şi al valorilor româneşti. Nu are absolut nicio legătură cu politica.

miercuri, 3 februarie 2016

„TRIPLU SALT ÎN INIMA EUROPEI”cu Adrian Melicovici- comunicat din Bruxelles


Comunicat de presă



În data de 6 martie, duminică, a.c., va avea loc la Bruxelles (Belgia), evenimentul „TRIPLU SALT ÎN INIMA EUROPEI”, un eveniment intercultural românesc marca Adrian Melicovici.
Astfel, va fi lansat oficial ultimul roman al scriitorului român dâmboviţean, Adrian Melicovici, intitulat "Secretul Uriaşului 160", inspirat dintr-un fapt real care s-a petrecut la Moreni în perioada interbelică. Cartea este apărută în Italia prin Editura italiană Espressioni di Marca Aperta în decembrie 2015. Editorul principal, director al revistei socio-culturale Marca Aperta, a fost invitat şi a confirmat participarea, respectiv domnul Mario Fontana.